Geschiedenis van de vereniging
Zelfmoord is de belangrijkste doodsoorzaak onder de 15-44-jarigen, volgens de laatste beschikbare cijfers (2018). Dit is een verontrustende vaststelling die een diepgewortelde onbehagen in onze samenleving aan de kaak stelt. Un pass dans l’impasse, een vereniging zonder winstoogmerk van het Solidaris-netwerk, zet zich in om deze trieste trend te keren. De voornaamste doelstellingen van de vzw zijn de preventie van zelfmoord en, meer in het algemeen, de verbetering van de geestelijke gezondheid.
Un pass dans l’impasse werd in 2008 opgericht en beschikt over een Centrum voor suïcidepreventie en – begeleiding. Deze heeft als hoofdactiviteit het ondersteunen van iedereen die met de zelfmoordproblematiek wordt geconfronteerd. Deze dienst wordt gekenmerkt door zijn pluraliteit, zijn laagdrempeligheid, zijn snelheid van optreden en zijn expertise op het gebied van interventie in suïcidale crisissituaties.
Sinds juli 2013 is de vzw erkend als specifiek referentiecentrum voor de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van “zelfmoord”, teneinde haar ambitie te verwezenlijken om de actoren van de psycho-medisch-sociale sector op dit gebied te ondersteunen. Deze vzw heeft daarom een tweede dienst in het leven geroepen, het Referentiecentrum voor Suïcidepreventie.
Op 1 december 2019 heeft Un pass dans l’impasse zijn actieterrein verruimd na de erkenning door de Waalse regering van haar proefproject voor gezondheidsbevordering en -ondersteuning van gedetineerden op het gebied van geestelijke gezondheid, verslavingszorg en schadebeperking in de 15 Waalse gevangenissen. Dit project is ook gericht op het voorkomen van zelfmoord en, meer in het algemeen, het bevorderen van sociale reïntegratie. Er is een derde dienst opgericht: het Centrum voor preventie en gezondheidsbevordering in gevangenissen.
Sinds juli 2020 biedt Un pass dans l’impasse ook specifieke psychologische steun aan zelfstandigen in nood aan via een gratis telefoonlijn en een innovatief waarschuwingssysteem. Deze dienst, die aanvankelijk enkel in Wallonië beschikbaar was, werd in april 2021 uitgebreid voor het hele land onder de naam Psychologisch Steunsysteem voor Zelfstandigen in Nood. Dankzij deze maatregel kunnen zelfstandigen voortaan gratis gebruik maken van maximaal 8 psychologische sessies.http://indépendants
Op basis van deze ervaring heeft de vzw Un pass dans l’impasse in heel Wallonië een gespecialiseerde expertise ontwikkeld op het gebied van de geestelijke gezondheid, met name op het gebied van de preventie van zelfmoord.
Het team
ASBL "Un pass dans l'impasse"

Thomas
Thirion
Gedelegeerd Bestuurder
Anthéa
Alberico
Operationeel Coördinator
Florence
Ringlet
Directrice ThérapeutiqueL'équipe

Valérie
Boets
Accueil et secrétariat
Aude
Bougnet
Chargée de missions
Fanny
Chapelier
Psychologue
Sophie
Crets
Gastvrouw
Camille
Debarsy
Psychologue
Allan
Depuydt
Psychologue
Jason
Detournay
Psychologue
Lucille
Fares
Gestionnaire des Partenariats et Relations extérieures
Marjorie
François
Psychologue
Pascale
Franquinet
Gastvrouw
Ibtissam
Kaïdi
Psycholoog
Sylvie
Liégeois
Administratief coördinator
Xavier
Malisoux
Psycholoog
Marine
Perect
Psychologue
Sylvia
Pinna Puissant
Psycholoog
Caroline
Poncelet
Psycholoog
Elise
Ridelle
Project Manager
Grégory
Schoumaker
Operationeel Coördinator
Loïc
Van Elsander
Psycholoog