Mijn patiënt heeft het over zelfmoordgedachten,
hoe moet ik daarop reageren?

Zelfmoord is een groot probleem voor de volksgezondheid. Toch rust er nog steeds een taboe op, zelfs onder gezondheidswerkers. Inderdaad, zelfmoord laat iemand niet onverschillig, het raakt hem persoonlijk, want het is een voortijdige, gewelddadige en vrijwillige dood. Als gevolg daarvan hebben veel beroepsbeoefenaars weinig of geen voorbereiding en/of opleiding in het omgaan met een suïcidale persoon.  Om het aantal zelfmoorden te verminderen, is het van essentieel belang suïcidaal gedrag te kunnen evalueren en begeleiden.
Un pas dans l’impasse heeft daarom een overzicht gemaakt van aanbevelingen inzake zelfmoordpreventie. Deze zijn bestemd voor professionals in de psycho-medisch-sociale sector en worden in kaart gebracht voor verschillende sociaal-demografische groepen die risico lopen of kwetsbaarder zijn.
Ontdek hier alle aanbevelingen van goede praktijken (in het Frans)

 

Ik word regelmatig geconfronteerd met zelfmoord,
waar kan ik training krijgen?

Wilt u meer begrijpen en handvatten krijgen om met moeilijke situaties om te gaan? Het Centrum voor suïcidepreventie en -begeleiding van de vzw Un pass dans l’impasse biedt regelmatig bewustmakings- en opleidingscursussen aan voor beroepsmensen in de psycho-medisch-sociale sector over specifieke onderwerpen zoals “L’adolescent suicidaire : le comprendre pour mieux l’accompagner” of “Comment intervenir auprès d’une personne suicidaire à l’aide de bonnes pratiques ?”

 

Ik wil acties voeren ten voordele van de gezondheid van gedetineerden, met wie moet ik contact opnemen?

Het Centrum voor Preventie en Gezondheidsbevordering in de Gevangenissen

Het Centrum voor Preventie en Gezondheidsbevordering in de Gevangenissen van de vzw Un pass dans l’impasse is door de Waalse regering erkend voor de uitvoering van het proefproject voor gezondheidsbevordering en -ondersteuning van gedetineerden op het gebied van geestelijke gezondheid, verslavingsbeheer en schadebeperking in de 15 Waalse gevangenissen. Het centrum maakt de gevangenen ook bewust van zelfmoordproblemen en reikt hen de sleutels aan voor gezondheidspreventie met het oog op hun reïntegratie.

 

Ik wil graag werken bij Un pass dans l’impasse,
waar kan ik vacatures vinden?

U kunt alle vacatures van Un pass dans l’impasse vinden op de Linkedin pagina van de vereniging.
U kunt uw spontane sollicitatie ook richten aan Thomas Thirion, Algemeen Directeur

 

Heeft u nog andere vragen? Vul dit contactformulier in